MOK – Monialainen oppimiskokonaisuus

Toteuta monialainen oppimiskokonaisuus Oulun Sarjakuvakeskuksen ohjeilla. Sivun lopussa pääset lataamaan materiaalin käyttöösi.

Mikä on MOK?

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (2014) sisältyy monialainen oppimiskokonaisuus, jonka tarkoituksena on eheyttää opetusta eri oppiaineiden yhteistyön avulla. Ne ilmentävät koulun arvoja ja oppimiskäsitystä. Opetuksen järjestäjä huolehtii, että opiskeluun sisältyy vähintään yksi monialainen oppimiskokonaisuus lukuvuoden aikana.

Monialaisten oppimiskokonaisuuksien tavoitteena on perusopetuksen tavoitteiden ja erityisesti laaja-alaisen osaamisen kehittyminen. Laaja-alaisia osaamiskokonaisuuksia on seitsemän, ja niiden yhteisenä tavoitteena on tukea ihmisenä kasvamista demokraattisen yhteiskunnan jäsenenä.

Sarjakuva välineenä ja itseisarvona

Laaja-alaisen osaamisen kokonaisuuksista erityisesti monilukutaito osuu sarjakuvan ytimeen. Monilukutaito tarkoittaa erilaisten tekstien tulkitsemisen, tuottamisen ja arvottamisen taitoja, jotka taas edesauttavat oppilaita ymmärtämään monimuotoisia viestinnän muotoja sekä rakentamaan omaa identiteettiään. Monilukutaito on tarpeellista, jotta oppilas osaa tulkita maailmaa ympärillään. Se tukee kriittisen ajattelun ja oppimisen taitojen kehittämistä.

Sarjakuvan perusviestinnän keinot yhdistävät niin äidinkieltä, kirjallisuutta kuin kuvataidettakin. Sarjakuvan sanallisen viestinnän ja henkilöiden sekä tapahtumien lisäksi nonverbaalinen viestintä on vahvassa osassa. Kuvakokoja ja -kulmia, värejä ja tekstien ulkoasuja vaihtelemalla sarjakuvan visuaalinen symbolijärjestelmä monipuolistuu. Näiden ilmaisukeinojen tunnistamisen taitoja tarvitaan nykymaailmassa.