Ilpo Koskela – REVEL: Sähköinen julkaisu

Syyskuun 15. päivä tuli kuluneeksi 30 vuotta ensimmäisen Ilpo Koskelan Aleks Revel –sarjakuvanovellin julkaisemisesta. Teos osallistui vuoden 1985 Kemin valtakunnalliseen sarjakuvakilpailuun ja voitti siellä ensimmäisen eli pääpalkinnon. Novelli julkaistiin kilpailualbumissa Vihaan Sarjakuvia! Kemin kulttuurilautakunta 1985.

Vuosien ja vuosikymmenten varrella tarinoita on syntynyt useita ja muutama käsikirjoitettu on jäänyt keskeneräiseksi. Suuri osa novelleista julkaistaan nyt tässä Revel –kokoelma-albumissa nettiversioina.

Fiktiivinen, vuonna 1985 seikkailunsa aloittanut Aleks Revel on ollut päähenkilönä myös kolmessa pitemmässä teoksessa, Irlantilainen 1991, Sarjakuvakeittokirja 1992 ja Paholaisen kuiskaus 2009. Nyt julkaistava teos on laajennettu uusintaversio vuonna 1997 julkaistusta Aleks Revel-novellikokoelmasta. Katso myös https://fi.wikipedia.org/wiki/Aleks_Revel

Parhaillaan työn alla on uusi Revel-aiheinen sarjakuvaromaani, työnimeltään Mr. Orange.

Sarjakuvia on julkaistu internetissä aina 1990-luvun lopulta saakka. Perinteinen tapa on ollut julkaista strippi tai sivu kuvatiedostona, jota edelleen käytettään pääasiallisena keinona sarjakuvablogeissa. Blogisarjat ovat yleensä joko sivun, muutaman sivun tai vain yksittäisen stripin mittaisia. Tekniikan kehittyminen on tuonut mukanaan useita muitakin tapoja julkaista netissä. Pdf-muoto on ollut yleinen jo toistakymmentä vuotta, ja sitä käytetään paljon teosten maksullisessa nettijulkaisussa. Viime vuosina tarjolle on tullut erilaisia netissä selattavia versioita, sekä kaupallisia että ilmaisia. Revel -teos julkaistaan ilmaisella Issuu.com –alustalla, jota Suomessa käyttävät jo muun muassa useat paikallis- ja erikoislehdet.

Revel-teoksen myötä tutkin omakustanteista nettijulkaisua tulevan Sarjakuvantekijän oppikirjan laajennetun version tarpeisiin. Vuonna 2010 julkaistu teos on loppuunmyyty ja siitä on työn alla uusi laajennettu versio, jonka alustava julkaisuaikataulu on kevät 2106.

Ilpo Koskela – REVEL. Sähköinen julkaisu. 104 sivua, kansi värillinen, sisältö mustavalkoinen. ISBN 978-952-99947-3-1 (html). GST Graafinen Studio 2015.
http://issuu.com/sarjakuvat/docs/revel